S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Politika zasebnosti

Tolazzijeva štirna

Uradna oznaka: Logatec - Tollazzijeva štirna
Sinonimi: Čevski vodnjak, vodnjak na Čevici
Vodnjak v središču Logatca iz leta 1883, ki vsako leto 24. junija gosti etnološko glasbeno prireditev.

Opis

Tollazzijeva štirna na Čevici v Logatcu stoji tik pod cerkvijo sv. Jožefa. Zgrajena je bila leta 1883 (vodovod so v Logatcu napeljali leta 1897) po naročilu vaškega trgovca Tomaža Tolazzija, ki je dal začetnici svojega imena in priimka vklesati v kamnit del vodnjaka, ki je vzidan v opečnato grajen kvader. Kamnita plošča z njegovim imenom, priimkom in letnico je tudi v notranjščini vodnjaka, v katerega stopimo skozi kovinska vrata na zadnji strani. Odprta lopa sloni na osmih okroglih opečnih stebričkih in je pokrita s stožčasto oblikovano streho, v notranjosti je vidna lesena strešna konstrukcija. Vodnjak ima vodno črpalko, speljano do podzemne vodne žile. Leta 2009 je bil obnovljen s finančno pomočjo Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda. Vsako leto na kresni večer (24. junij) gosti etnološko glasbeno prireditev Večer pri vodnjaku.

Strokovne reference in viri

  • Gutnik, R. 2009: Dobrodošli v Logatcu. Logatec – stičišče naravnega in kulturnega bogastva. Logatec. [COBISS-ID 243018752]

Opombe

Predlagamo, da se Tolazzijeva štirna uvrsti tudi med tehnično dediščino.

Avtor zapisa

Simona Kermavnar (Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Kermavnar, S. 2010: Tolazzijeva štirna. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/246-tolazzijeva-stirna.