Kamšt

Uradna oznaka: Idrija - Kamšt z vodnim kanalom in jezom
Idrijska kamšt je črpalna naprava v idrijskem rudniku živega srebra z največjim lesenim kolesom v Evropi.

Opis

Idrijska kamšt (nemško Wasserkunst) je črpalna naprava, ki so jo leta 1790 postavili pri Jožefovem jašku za potrebe delovanja rudnika živega srebra v Idriji. Služila je za dviganje rude iz jaškov in črpanje jamske vode. Hrastovo lopatasto kolo s premerom 13,6 m, ki slovi kot največje leseno kolo v Evropi je na ogled v monumentalni zidani stavbi. Ta stoji v parku Mejca ob Idrijci. S kolesom, okrepljenim z močnim jeklenim okovjem in vezmi, je bilo preko ročice in ojnice spojeno 69 m dolgo vodoravno leseno drogovje, ki je segalo do Jožefovega jaška. Vodoravno gibanje se je preko posebnega triramenskega prenosa prenašalo na navpično leseno drogovje, ki je bilo povezano s stopenjskimi batnimi črpalkami. Kamšt je črpala približno 400 litrov vode na minuto, sprva iz globine 235 m (9. obzorje), pozneje pa celo iz globine 283 m (11. obzorje). Leta 1847 so zamenjali sesalni način črpanja s tlačnim. Naprava je skoraj neprekinjeno delovala 158 let, do povodnji leta 1948, ko je bil poškodovan stari jez pri Kobili na Idrijci in prekinjen dotok vode po rakah. Rake so 3,5 km dolg vodni kanal, ki so ga že okrog leta 1600 zgradili za nemoten dotok pogonske vode za črpalne naprave predhodnice še danes ohranjene kamšti. Kamšt je delovala še desetletja potem, ko so rudnik že opremili s stroji na parni in električni pogon. Moč kamšti - stroja je znažala 75 do 100 konjskih moči, kolo pa se je zavrtelo 4,5-krat na minuto.

Strokovne reference in viri

• Kavčič, J. 2002: Idrijska kamšt. Idrijski svet vabi na obisk. Turistični vodnik po Idrijski občini. Idrija.

Avtor zapisa

Primož Pipan (Geografski inštitut Antona Melika, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Pipan, P. 2012: Kamšt. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/462-kamst.