Cerkev Marijinega vnebovzetja v Novi Štifti

Uradna oznaka: Nova Štifta - Cerkev Marijinega vnebovzetja
Zgodnjebaročna romarska cerkev s središčno zasnovo po beneškem vzoru.

Opis

Zgodnjebaročna romarska cerkev stoji v vasi Nova Štifta na Dolenjskem. Cerkev, ki jo je na pobudo ribniškega župnika furlanskega rodu Frančiška Maksimilijana Vaccana postavil neznan arhitekt po vzoru Longhenine Marijine cerkve v Benetkah, je prvi primer središčno zasnovane baročne sakralne stavbe na Slovenskem. Zelo visok osmerokotni ladijski prostor je razdeljen v tri dele: v spodnjem pasu lijakaste kapelne niše prostor perspektivično poglabljajo, tem sledi svetlobno nadstropje z bifornimi okni, nato pa je prostor krit s segmentno kupolo s svetlobnico. Prezbiterij kvadratnega tlorisa s prirezanimi ogli je ožji in nižji ter krit s svojo kupolo. Ob prezbiterij je postavljen zvonik. Na zunanjščini je cerkev v pritličju obdana z arkadno lopo, »gotski oporniki« nad njo pa niso ostalina gotske tradicije, temveč ostanki prvotno načrtovanega, toda ne do konca izvedenega obodnega hodnika. V 18. stoletju so streho preoblikovali.

• Šumi, N. 1961: Ljubljanska baročna arhitektura. Ljubljana. [COBISS-ID 17752321]
  • Šumi, N. 1969: Arhitektura sedemnajstega stoletja na Slovenskem. Ljubljana. [COBISS-ID 18222081]
  • Šumi, N. 2000: Arhitektura 17. stoletja na Slovenskem: obdobje med pozno renesanso in zrelim barokom. Ljubljana. [COBISS-ID 109974528]

Predlog citata

Vidrih, R. 2010: Cerkev Marijinega vnebovzetja v Novi Štifti. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/81-cerkev-marijinega-vnebovzetja-v-novi-stifti.