Orglice

Uradna oznaka: Orglice
Sinonimi: Orličje
Slap Orglice je eden od najbolj slikovitih slapov na južni strani Kamniško-Savinjskih Alp, skrit v skalnatem zatrepu sredi doline Kamniške Bele.

Opis

Prek slapu Orglice pada voda Kamniške Bele, v kateri se zberejo vode z območja med Vežico in Zeleniškimi špicami. Večstopenjski slap je dodobra skrit v majhnem zatrepu sredi ledeniške doline Kamniške Bele. Ker voda kmalu pod njim izgine pod gruščnati in prodni nanos, lahko šumenje vode v slapu zaslišimo šele v njegovi neposredni bližini. Količina vode v slapu se prek leta vseskozi spreminja, tako da v sušnem poletju lahko skoraj presahne. Še najbolj vodnat je v spomladanskih mesecih, ko se topljenju snega pridruži spremenljivo vreme s pogostimi padavinami.

Orglice so izredno zanimiv slap, saj voda v njem pada vzdolž položne skalne razpoke, ki se zajeda v bližnjo skalnato steno. Možno je, da je nekdaj tekla prav po tej zajedi. Skupaj z manjšo zgornjo stopnjo slapu, ki je pravzaprav njegov vrh in pada v od spodaj nevidno skalno razpoko, in največjim, 31 metrov visokim delom, ki je dobro viden že s poti, še bolje pa z zagozdenih skalnatih blokov pod njegovim glavnim tolmunom, do katerega je mogoče varno priti le ob nižjem in srednjem vodostaju, je visok dobrih 40 metrov.

Nad vrhom glavnega slapa je dokaj visoka razkosana in razjedena kamnita stena z globokim žlebom, v katerem vijuga vklenjena Kamniška Bela. Zatem njena voda pada prek 12 metrov visoke zgornje stopnje. Zgornji del Orglic je voda prežagala in podlago zbrusila v zadnjih 10.000 letih, pri čemer se je prvotni enotni slap zmanjšal za dobro četrtino. To se je zgodilo zato, ker kamnina v zgornjem delu slapu ni tako trdna in odporna kot v strmi steni glavnega dela slapu. Pri nastanku tega dela je imelo odločilno vlogo tektonsko delovanje. Voda v njem poševno drsi prek zelo strme prelomne ploskve, ki jo na obeh straneh obdajajo apnenčevi skladi. Vodna pot je na vrhu ozka, proti tolmunu pa se razgaljena prelomna ploskev hitro razširi. Pri premikanju se je drobila in mlela le kamnina nas sedanjo prelomno ploskvijo, sama prelomna ploskev pa je postajala še trdnejša in bo še dolga tisočletja kljubovala silam padajoče vode.

Pod glavnim slapom je še več slapičev, vmesnih tolmunov in zagozdenih apnenčastih skal. V strmi grapi se na kratko razdaljo izmenjujejo še skalne ponvice, lonci ali draslje in banjaste kotanje. Če gremo ob strugi navzdol, lahko opazimo, kako se količina vode postopoma zmanjšuje, čez nekaj sto metrov pa naletimo na končni tolmunček, pod katerim je običajno le še suha struga. Povsem drugače je ob hudih neurjih, ko velika količina padavinske vode odteka površinsko. Takrat se ne poveča le vodnatost Orglic, pač pa z njihove leve strani po sicer običajno suhi hudourniški strugi prihrumi velika množina vode, ki vali in prenaša tudi velike skale. Te najdemo po celotni strugi Kamniške Bele v istoimenski dolini.

Strokovne reference in viri

• Jarnjak, M. 2006: Trilogija Kamniške bistrice: Po dolini Kamniške Bele do Orglic. Nepozabni romantični izleti. Ljubljana. [COBISS-ID 227658240]
  • Ramovš, A. 1983: Orglice. Slapovi Slovenije. Ljubljana. [COBISS-ID 13971457]
  • Skoberne, P., Smerdu, R. 1988: Kamniška Bela. Inventar najpomembnejše naravne dediščine Slovenije, 2. del: osrednja Slovenija. Ljubljana. [COBISS-ID 307973]
  • Šetina, S. 2005: Orglice. Planincem na pot. Ljubljana. [COBISS-ID 219173888]

Avtor zapisa

Drago Kladnik (Geografski inštitut Antona Melika, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Kladnik, D. 2010: Orglice. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/226-orglice.