Vodnjak »Kotla« v Grčarevcu

Uradna oznaka: Grčarevec - Vodni zbiralnik
Sinonimi: Kotla v Grapi
Ob vstopu na kraško Planinsko polje s smeri Logatec–Postojna stoji v Grapi v Grčarevcu vodni zbiralnik (vodnjak), imenovan »Kotla«.

Opis

Vodnjak v Grapi v Grčarevcu na obrobju Planinskega polja je znan kot »Kotla« (domnevno ime izhaja iz njegove oblike). Zgradili so ga vaščani leta 1894 s finančno pomočjo Občine Planina pri Rakeku in Cesarskega kraljevega okrajnega glavarstva v Logatcu. S postavitvijo vodnjaka so si Grčarevčani želeli zagotoviti stalno količino sveže in čiste pitne vode in v tem so povsem uspeli, saj je »Kotla« porabnikom zagotavljala vodo čez vse leto. Vodnjak skoraj kvadratnega tlorisa (3.90 x 3.70 m) poln sprejme približno 26 m³ vode. Postavljen je na živo skalo, od koder vanj pronica voda. V višini 2 m od tal se ravne stene povežejo v banjasti obok, ki je, tako kot ravno ostenje, pozidan iz skladno obdelanih apnenčastih blokov. Na spodnji strani je v pročelno steno vgrajen pravokotni vhod, ki ga je zapiralo leseno vratno krilo. Do meje, kjer so se stikale stene in obok, so graditelji vodnjak z zunanje strani zasuli z zemljo, obok vodnjaka pa prekrili s kamni in zemljo, da so preprečili segrevanje vode in stekanje površinske vode v notranjost vodnjaka. Tik pred vhodom so postavili leseno korito, ki so ga pozneje nadomestili z betonskim. Leta 1912 so domačini »Kotlo« posodobili. Vzdolž obeh bočnih strani so postavili po tri betonske stebre in jih povezali z železnimi drogovi – verjetno zato, da so preprečili živini, ki se je tam pasla, vstop na objekt. »Kotla« sodi med večje zidane vodnjake na Slovenskem. Takšne vodnjake so gradili predvsem v sušnih krajih, na apnenčastih tleh, kjer je vode redno primanjkovalo. »Kotli« podobno zasnovani vodnjaki so ohranjeni na Rakeku, v Dolnjem Zemonu pri Ilirski Bistrici in še v nekaterih krajih v Brkinih in v Beli krajini. Vodnjak je v drugi polovici 20. stoletja izgubil svojo prvotno funkcijo in začel propadati, leta 2009 pa je bil obnovljen.

Strokovne reference in viri

• Kermavnar, S. 2009: »Kotla« v Grčarevcu. Logaške novice, 40, št. 3 (19. marec). Logatec. [COBISS-ID 1840000]

Predlog citata

Kermavnar, S. 2010: Vodnjak »Kotla« v Grčarevcu. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/245-vodnjak-kotla-v-grcarevcu.