Zbirka razglednic Divače

Divača na razglednicah ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja

Opis

Na razglednicah Divače najpogosteje zasledimo cerkev sv. Antona Puščavnika, železniško postajo ter bližnji Škocjan. Cerkev sv. Antona Puščavnika je del vasice že vse od leta 1603. Po Valvasorjevih podatkih je na tem mestu stala cerkev že prej. V Slavi vojvodine Kranjske je Valvasor zapisal tudi zgodbo o nesrečni tragediji, ki je Divačo pretresla leta 1687. V nesreči je prišlo do eksplozije smodnika, ki je uničila skoraj celo vas. Ostalo je le 6 hiš in cerkev. Divača je postala pomembno železniško postajališče leta 1857. 28. julija 1857 je namreč skozi to vasico prvič peljal vlak iz Dunaja proti Trstu. Železnica je nudila nov vir zaslužka tudi večini vaščanov. Tovrstna infrastruktura pa je razvojno pomembno vplivala na majhno kraško vasico. Vsaka tedanja vas je seveda imela tudi gostilno. Na razglednicah Divače zasledimo restavracijo Obersnel. Najstarejša divaška furmanska gostilna pa se je imenovala pri »Pikcu«-Žiberni.

Predlog citata

Šavc, U. 2010: Zbirka razglednic Divače. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/256-zbirka-razglednic-divace.