Zbirka portretov Frana Levstika

Zbirka Levstikovih fotografij ter umetniških upodobitev

Opis

Fotografija Frana Levstika je nastala v ateljeju Franza Lainerja na Dunajski cesti 7. Lainer je prišel v Ljubljano leta 1884. Atelje je posloval vse do leta 1890, ko je fotograf zapustil Ljubljano in se preselil v Gradec. Gre za vizitni format fotografije (105 x 65 mm), ki ga v tem času najpogosteje srečamo pri portretih. Ob počastitvi 100-letnice Levstikovega rojstva je 27. septembra 1931 izšla posebna številka časopisa Življenje in svet. Na naslovnici je Levstikov portret, ki ga je naredil Elko Justin v tehniki lesoreza. V mapi Slovenski pesniki in pisatelji v grafiki je Avgust Černigoj izdal med drugim tudi dva Levstikova portreta, oba iz leta 1947.

Strokovne reference in viri

• Kambič M., Kovič B., Krečič P., ... 1989: 150 let fotografije na Slovenskem=150 Jahre der Fotografie in Slowenien. Ljubljana. [COBISS-ID 13928448]

Predlog citata

Šavc, U. 2010: Zbirka portretov Frana Levstika. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/179-zbirka-portretov-frana-levstika.