Ančka kuha bob

Synonyms: Ančka ćüha bob, Baba Ančka, Betanska Ančka
Ustno izročilo o Ančki, ki kuha bob je najmlajšim pojasnjevalo meglice, ki se pojavijo v Veliki in Mali dolini, zaradi razlik v temperaturi ozračja, reke in jame ter jih prepričevalo, da se ni pametno zadrževati ob robovih te doline ali celo zaiti v njo.

Audio content

Posnetek pripovedi. Pripoveduje Vilma Žnidarčič, 1937, Betanja, St'rmulin'va.

Brez_naslova.wma

Description

Najprej moram povedati kje leži Betanja. Betanja je majhna vas, ki leži na robu Male doline. To reber, ki se konča v majhni dolini, imenujemo Dolinka. Okoli Betanje je več prepadov, previsov, strmih sten in je zato zelo nevarno hoditi tod okrog, zlasti za otroke. Kljub vsemu se tu ni še nikoli zgodila huda nesreča, ko bi kdo padel ali pa bi se otrok poškodoval. Starši so svoje otroke obvarovali s posebnimi vzgojnimi prijemi, ki danes niso več v uporabi, saj otroci razumejo, da je šlo za ustrahovanje.

Ko dežuje, se iz Škocjanskih jam dvigne megla in se premika v smeri reke Reke proti Vremski dolini. Po tej megli domačini vedo, da bo še nekaj dni deževalo in lepega vremena še ni na vidiku.

Da bi otroke obvarovali nevarnosti in stikanja okrog jam, so starši otrokom pripovedovali, da ko se kadi iz jam, Ančka kuha bob. In kdo je ta Ančka? Stara, razkuštrana, debela, umazana in hudobna baba, ki je oblečena v nabranem širokem krilu in rada išče otroke, da jih odpelje s seboj v jame. Otroci ji morajo nositi veje, da lahko zakuri ogenj za kuhanje. Vendar je še nekaj hujšega. Ko enkrat otrok pride h Ančki, mu nikoli več ne pusti domov in ostane za vedno pri njej. Otroke je bilo strah, da jih bo vzela Ančka in jim ne bo več pustila oditi domov, zato tudi niso hodili okrog jame.

In še danes, ko se kadi iz jame, rečejo ljudje: »Aha, danes pa ga Ančka kuha«.