Glušenka

Glušenka je udornica nad aktivnim vodnim rovom v višini piezometra.

Opis

Udornica Glušenka se odpira na Nerajskem polju, le kakih 250 m od naselja Mali Nerajec. Opaziti jo je mogoče že s ceste, saj jo izdaja markantna lipa, ki si je v njej našla zavetje. Od daleč izgleda, kot bi rasla sredi polja. Glušenka po videzu spominja na vrtačo. Ima dokaj pravilno krožno obliko s premerom kakih 20 m, globoka pa je 8 m. Njene strme brežine so porasle s praprotjo in grmičevjem. V Beli krajini je še nekaj podobnih udornic, ki so nastale s porušitvijo stropa jamskih dvoran. Štiri večje so v zaledju izvirov Krupe. Glušenka se uvršča med manjše.

Nastala je nad aktivnim jamskim rovom in sega vse do nivoja kraške podzemne vode, tako da je tudi njeno dno zalito z vodo. Raven vodne gladine v njej se med letom skladno s spreminjajočose višino piezometra opazno spreminja. Domačini se spominjajo, da je v času zelo obilnih padavin voda Glušenko povsem zalila, se razlila po polju in odtekala proti strugi Lahinje.

Strokovne reference in viri

• Ivanovič, M. 2008: Krajinski park Lahinja - širše zavarovano območje. Bela krajina in Krajinski park Lahinja, 25–42. Ljubljana. [COBISS-ID 38330466]
  • Natek, K., Stepišnik, U. 2008: Geomorfološke značilnosti Bele krajine in Krajinskega parka Lahinja. Bela krajina in Krajinski park Lahinja, 53–70. Ljubljana. [COBISS-ID 38332514]
  • Plut, D., Brečko Grubar, V. 2008: Hidrogeografske značilnosti Lahinje in Krajinskega parka Lahinja. Bela krajina in Krajinski park Lahinja, 91–104. Ljubljana. [COBISS-ID 38333282]

Predlog citata

Trobec, T. 2010: Glušenka. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/40-glusenka.