Cerkev Marije Zdravja

Official label: Piran - Cerkev Marije Zdravja
Cerkev Marije Zdravja zaznamuje izjemna lokacija, saj je zgrajena na skrajnem zahodnem robu Piranskega polotoka. Pisni viri jo prvič omenjajo v letu 1274, kot cerkev, ki je bila posvečena sv. Klementu.

Description

Cerkev Marije Zdravja je dobila današnjo podobo v letih 1776 in 1777, ko so jo preoblikovali po načrtih piranskega arhitekta Zuane Dongetti-ja. Njen tloris je zasnovan kot vzdolžna pravokotna prostornina s porezanimi vogali na vzhodni strani, medtem ko je v zahodnem delu prezbiterij. Zunanja členitev sten je omejena le na okenske odprtine s kamnitimi okviri in profiliran kamniti portal z rokokojsko kartušo nad preklado portala. Enoladijsko zasnovano notranjost cerkvenega objekta členijo leseni pilastri, ki so z leti najverjetneje nadomestili zidane. V poljih z loki sta nemeščena dva stranska oltarja, ki jih je prav tako kot glavni oltar izklesal piranski kamnosek Gašper Albertini. Bogata je tudi rokokojska štukatura na lesenem in ometanem stropu z osrednjim poljem, v katerem je upodobljena personifikacija Caritas, neznanega avtorja. K cerkvi sodita še dvonadstropna zakristija v jugozahodnem delu zgradbe in današnji okrogli stolp, zgrajen v novogotskih oblikah v letih 1854 in 1855 na mestu zvonika, ki so ga podrli leta 1849.

Kulturni spomenik je ogrožen zaradi pogostih poplav morja, visoke podtalnice in slanih aerosolov, s katerimi vstopajo v stavbno kostrukcijo slane raztopine, iz njih pa v času sušenja kristalizirajo različne soli. Najpogostejša in najbolj obremenjujoča sol v teh okoljih je halit ali kuhinjska sol, ki povzroča močne korozijske poškodbe na gradbenih in dekorativnih materialih, medtem ko stavbna konstrukcija v tem primeru ni ogrožena.