S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Politika zasebnosti

Park Lanthierijeve graščine

Uradna oznaka: Park Lanthierijeve graščine
Baročni, prvotno kiparsko okrašen grajski vrt je urejen v osi graščine Lanthieri.

Opis

Baročni park ob graščini Lanthieri, ki stoji ob izviru reke Vipave, ob južnem robu starega dela istoimenskega naselja Vipavski dolini, so uredili leta 1762. Vrt, postavljen v osi pročelja dvorca, je bil prvotno ograjen in parterno oblikovan. Razdeljen je bil v dvanajst polj: v sredini poti je stala kamnita fontana v obliki dateljna, z neohranjenim kipom putta na vrhu, po travnatih površinah vrta pa je bilo razpostavljenih veliko kamnitih kipov, puttov, ki so z različnimi atributi (rastlinami, živalmi, grbovnimi kartušami) simbolizirali izobilje, plodnost in letne čase. V 19. stoletju so vrt svobodneje preoblikovali, po drugi svetovni vojni so podrli njegovo ograjo in ob severozahodni strani zgradili novo cesto, leta 1963 pa so ohranjenih petindvajset kipov puttov z vrta prenesli na rob trga in jih postrojili v ravno vrsto. Zdaj ima precej okrnjen vrt vlogo mestnega parka.

Strokovne reference in viri

  • Sapač, I (ur.) 2007: Arhitektura 18. stoletja na Slovenskem: obdobje zrelega baroka. Ljubljana. [COBISS-ID 232275456]
  • Sapač, I. 2008: Grajske stavbe v zahodni Sloveniji. Knj. 1, Zgornja Vipavska dolina. Ljubljana. [COBISS-ID 243057152]

Avtor zapisa

Rebeka Vidrih (Oddelek za umetnostno zgodovino, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani)

Predlog citata

Vidrih, R. 2010: Park Lanthierijeve graščine. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/413-park-lanthierijeve-grascine.