Palača Besenghi degli Ughi v Izoli

Uradna oznaka: Izola – Palača Besenghi degli Ughi
Avtor: Filippo Donghetti
Poznobaročna mestna palača beneškega tipa z rokokojskim okrasom.

Opis

Poznobaročna palača stoji na vogalu Gregorčičeve in Giordanove ulice v Izoli na Primorskem. Palačo so v letih 1775-1781 dali postaviti potomci beneškega diplomata Pasqualina Besengho in domačinke Agnese degli Ughi. Načrt je najverjetneje pripravil beneško izšolani Filippo Donghetti, gradnjo pa je vodil Antonio de Pietro, imenovan Pischiotto. V zasnovi tipična beneška baročna mestna palača je bogato okrašena z rokokojskim okrasom. Osrednja os tridelnega pročelja je poudarjena s stopniščem, z vhodnim portalom ter balkonom. Okna v pritličju so okrašena z umetelno kovanimi mrežami, v nadstropjih pa okna obdaja lahkoten štukaturni okras. V notranjosti se nahaja dvonadstropna dvorana z lesenim galerijskim obhodom z balustrado, okrašena s štukom in slikarijami iz 19. stoletja. Vedute resničnih in fantazijskih krajin v okvirih iz štuka v pritličju je po sočasnih grafičnih predlogah naslikal Antonio Venturini. Danes v palači domuje Glasbena šola.

Strokovne reference in viri

• Bernik, S. 1968: Organizem slovenskih obmorskih mest : Koper, Izola, Piran. Ljubljana, Piran. [COBISS-ID 5919489]
  • Sapač, I (ur.) 2007: Arhitektura 18. stoletja na Slovenskem: obdobje zrelega baroka. Ljubljana. [COBISS-ID 232275456]
  • Šumi, N. 1992: Po poti baročnih spomenikov Slovenije. Ljubljana. [COBISS-ID 31140096]

Rebeka Vidrih (Oddelek za umetnostno zgodovino, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani)

Predlog citata

Vidrih, R. 2010: Palača Besenghi degli Ughi v Izoli. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/321-palaca-besenghi-degli-ughi-v-izoli.