Dvorec Betnava

Uradna oznaka: Maribor – Dvorec Betnava
Betnava je renesančni dvorec z barokiziranim fasadnim poslopjem.

Opis

Visokobaročni dvorec stoji na ravnini ob Streliški ulici v predmestju Maribora. Dvorec je bil postavljen v 16. stoletju. Okrog pravokotnega dvorišča so stala štiri dvonadstropna krila z oglatimi stolpi na vogalih, pred dvorcem pa je bil kvadraten vrt. V 18. stoletju so dvorec, ki je bil leta 1685 pogorel, baročno preoblikovali: prezidali so osrednje poslopje s stopniščem in reprezentativnimi prostori, na severni strani so mu dodali kapelo, ostala tri krila pa so pustili nedotaknjena. Pročelje je bogato okrašeno z rizaliti, osrednja os je poudarjena z valovitim balkonom in trikotnim čelom s kipoma dečkov, ki imata v rokah poljedelsko orodje. Pritličje je okrašeno s horizontalnimi pasovi, v nadstropjih pa prevladujejo vertikale oken in pilastrov. Slavnostno dvorano so poslikali leta 1784 z baročno iluzionistično arhitekturo, ki jo dopolnjujejo alegorični prizori. V dvorcu so domovale različne rodbine, v letih 1587-1660 rodbina Herberstein, v letih 1728-1863 grofje Brandis, nato je postal last lavantinske (pozneje mariborske) škofije, po drugi svetovni vojni je z njo upravljal Agrokombinat Maribor, zdaj pa je spet v cerkveni lasti. V njem domuje Muzej Nadškofije Maribor.

Strokovne reference in viri

• Sapač, I. (ur.) 2007: Arhitektura 18. stoletja na Slovenskem: obdobje zrelega baroka. Ljubljana. [COBISS-ID 232275456]
  • Stopar, I. 1990: Grajske stavbe v vzhodni Sloveniji. Knj. 1, Območje Maribora in Ptuja. Ljubljana. [COBISS-ID 21858560]
  • Šumi, N. 1997: Arhitektura 16. stoletja na Slovenskem: obdobje renesanse. Ljubljana. [COBISS-ID 67183872]

Predlog citata

Vidrih, R. 2010: Dvorec Betnava. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/414-dvorec-betnava.