Jašek Frančiške

Uradna oznaka: Idrija - Frančiškov jašek
Eden najstarejših in najznamenitejših objektov idrijskega rudnika je zdaj razstavni prostor bogate idrijske tehniške dediščine. Tehniška zbirka, ki je nastala pod okriljem Mestnega muzeja Idrija, ni pomembna le za Idrijo, ampak tudi za splošno zgodovino t

Opis

Jašek Frančiške z značilnimi rudniškimi kladivi na izvoznem stolpu je eden najznamenitejših in najstarejših ohranjenih objektov Idrijski rudnik živega srebra. Jašek, ki je poimenovan po cesarju Francu II. (1768–1835), so odprli leta 1792, v času, ko je bila proizvodnja živega srebra največja. Po letu 1950 so zaradi modernizacije iz rudnika izločili številne stroje in naprave. Te so bile sprva razstavljene na dvorišču gradu Gewerkenegg, v katerem je Mestni muzej Idrija. Zaradi izpostavljenosti vremenskim razmeram in posledičnega propadanja je bila sprejeta odločitev, da je treba stroje primerno zaščititi in jih predstaviti v avtentičnem rudniškem okolju. Leta 1990 so tehnične eksponate prepeljali do jaška Frančiške, jih strokovno obnovili in jih postopno namestili v pripravljene prostore ter ob stavbo jaška. Nastala je zanimiva tehnična zbirka, ki ni pomembna le za Idrijo, ampak tudi za splošno zgodovino tehnične kulture na Slovenskem.

Obiskovalci si v stavbi jaška Frančiške lahko ogledajo najrazličnejše naprave, ki so jih uporabljali v idrijskem rudniku živega srebra, kot so centrifugalna črpalka, parni batni stroj, napajalna črpalka za parne kotle, izvozni stroj s parnim pogonom, radialni vrtalni stroj, stružnica, stroj za rezanje navojev, jamski telefon in podobno. Pri jašku stoji tudi znameniti parni stroj Kleyeve črpalke, ki ne velja le za največji ohranjeni stroj Rudnika živega srebra Idrija, temveč za največji ohranjen stroj v Sloveniji, verjetno pa celo v Evropi. V Rudniku so se za nakup črpalke odločili leta 1885 zaradi vdora jamske vode; dotok vode je bil namreč tako močan, da je z obstoječimi črpalkami niso uspeli izčrpati. Ogled je možen ob predhodnem dogovoru z Mestnim muzejem Idrija. Predvideno je spremstvo vodiča.

Leta 2001 je bil jašek Frančiške proglašen za spomenik državnega pomena. Trenutno za objekt in naprave zadošča le redno vzdrževanje, večji konservatorski posegi za zdaj še niso predvideni. V prostoru je urejeno varovanje.

Opombe

Opis je nastal v sklopu EU projekta Cherplan: Enhancement of Cultural Heritage Through Environmental Planning & Management http://www.cherplan.eu/

Avtor zapisa

Maruša Goluža (Geografski inštitut Antona Melika, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Goluža, M. 2013: Jašek Frančiške. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/473-jasek-franciske.