Dom kulture – Velenje

Official label: Velenje - Kulturni dom
Author: Oton Gaspari
Dom kulture ponuja prostor za kulturne dejavnosti in s svojim impresivnim pročeljem bistveno oblikuje videz Titovega trga v Velenju.

Description

Dom kulture stoji na severozahodni strani osrednjega velenjskega trga in ga s svojim pročeljem, ki ga krasi relief akademskega kiparja Stojana Batiča, vidno sooblikuje. Gre za trg, ki ga soustvarjajo moderno oblikovane stavbe javnega značaja. Objekt Doma kulture, avtorsko delo arhitekta Otona Gasparija, sodi med pomembne dosežke povojne arhitekturne ustvarjalnosti. Zgradili so ga leta 1959, slovesnost ob odprtju pa je potekala 29. novembra 1960. Kakovost objekta se odraža tako v notranjščini kot v zunanjščini in se kaže v izbiri bogatih in kvalitetnih materialov ter v avtorskem, izjemno natančnem oblikovanju, ki posebno pozornost posveča prav detajlom. Zanimiva so stranska stopnišča, grafika stranskih fasad ter mozaik Rika Debenjaka. Stavba je obdana z marmorjem in raznobarvnim steklom.

Leta 2004 se je pričela temeljita obnova objekta, ki se je zaključila konec leta 2006. Danes v stavbi Doma kulture deluje javni zavod Festival Velenje, ki organizira številne kulturne, gledališke, glasbene, kinematografske prireditve ter sejemske in kongresne dejavnosti. Že od leta 1990 pripravljajo največji večdnevni otroški festival v Sloveniji, Pikin festival, prav tako pa v zavodu delujeta Plesni teater Velenje in Lutkovno gledališče Velenje. Dom kulture Velenje zato upravičeno velja za kulturno središče enega izmed mlajših slovenskih mest.

Že od začetka je Dom kulture veljal za pomembno stavbo. Skrb za kulturno izobraževanje naj bi omogočala pogoje za boljše delo, kultura pa je tedaj veljala tudi kot predpogoj za, kot zapiše Marjan Marinšek, "večjo samoupravljavsko učinkovitost vsakega posameznika." Prva gledališka predstava, ki so jo uprizorili v Domu kulture, so bili Hlapci Ivana Cankarja. V njem pa so se odvijale predstave številnih amaterskih gledaliških skupin, pevskih zborov, folklornih skupin in rudarske godbe, ki ima v Velenju skoraj stoletno tradicijo.

Za njegovimi zidovi se je ob obisku Velenja v rudarsko uniformo, ki so jo pred njegovim obiskom sešili prav zanj, preoblačil Nikita Hruščov. Če je verjeti govoricam, naj bi bila na podstrešju Doma kulture nekoč tajna soba, obložena z usnjem. Dom kulture je nedvomno bistveno prispeval k nastanku velenjski subkultur in živahne glasbene scene.

The author of the record

Alenka Bartulovič (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani)

Citation suggestion

Bartulovič, A. 2010: Dom kulture – Velenje. DEDI - Digital Encyclopedia of Natural and Cultural Heritage of Slovenia, http://dedi.si/dediscina/324-dom-kulture-velenje.