Srebrnik – nahajališče rodolita

Uradna oznaka: Srebrnik – nahajališče rodolita
Sinonimi: Rodolit
Izdanek badenijskih rodolitnih plasti pri Srebrniku.

Opis

Nahajališče leži v vasi Srebrnik dobrih 6 km vzhodno od Kozjega in približno 2,5 km severozahodno od Bistrice ob Sotli na nadmorski višini 238 m.

Kozjanski rodolit predstavlja bazalno plast kamnin, ki je odložena na peščenjake, apnence in dolomite. Nad rodolitom je v debelini več deset metrov razvoj laporjev, peščenih laporjev in karbonatnega blata s foraminiferami. Najlepše je rodolit viden v izdanku pri Srebrniku, kjer so rodoidi tako številni, da se kažejo kot nekaj metrov debel rodolitni konglomerat.

Rodoidi so nastali v badenijskem morju, v času, ko je bila za njihovo rast ugodna temperatura, v vodi dovolj raztopljnega karbonata in ustrezna energija valov, ki je pogoj za to, da se rodoliti kotalijo in enakomerno obraščajo z algami.

Medtem ko je rodolit sedimentna kamnina, zgrajena iz posameznih rodoidov in veziva, je rodoid kroglasto ali elipsoidno kamnito telo v premeru veliko do 15 cm. V sredini rodoida je jedro iz prodnika, lupin mehkužcev, briozojev ali foraminifer, včasih je v velikem rodoidnem jedru lahko tudi manjši rodoid. Jedro obraščajo rdeče alge, za katere je značilno, da imajo kalcitne kamrice in se zato ob ustreznih pogojih okolja ohranijo kot fosilni organizmi. V kozjanskih rodolitih prevladujejo alge rodu Lithothamnium, redko rodu Melobesia in Archeolithothamnium.

Za rodoide, ki dosežejo premer okoli 15 cm, predvidevajo, da je bil čas njihove rasti okoli 500 let.

Predlog citata

Čretnik, J.; Golež, M. 2010: Srebrnik – nahajališče rodolita. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/381-srebrnik-nahajalisce-rodolita.