S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Politika zasebnosti

Bakrenodobni voz z Ljubljanskega barja

Enoosni voz sodi med najstareje tovrstne najdbe ne le v evropskem, temveč tudi svetovnem merilu.

Opis

Pri dokumentiranju in vzorčenju arheološkega lesa v drenažnih jarkih na kolišču Stare gmajne na jugozahodnem delu Ljubljanskega barja sta bila spomladi leta 2002 odkrita tudi kolo in os voza.

Delno ohranjeno kolo, premera 72 cm, je izdelano iz jesenovega lesa. Sestavljeno je iz dveh do 6 cm debelih plošč, ki sta povezani s štirimi prečnimi hrastovimi letvami, ki tičijo v 2 cm globokih utorih trapezastega preseka. Luknji na stičnih robovih plošč kažeta ali na dodatno utrditev ali na popravilo, verjetno z vrvjo, ki pa se ni ohranila. V sredini kolesa je pesto pravokotne oblike.

Os, dolga 124 cm, je ohranjena v celoti. Izdelana je iz hrastovine. Na obeh koncih ima razčlenjeni okrogli odebelitvi z zaključkoma pravokotnega preseka, ki se ujemata z odprtino v sredini kolesa. V zaključkih so zagozde, ki so preprečevale, da bi se kolo snelo z osi. Med vožnjo sta se torej hkrati vrtela tako kolo kot os, po čemer lahko sklepamo, da je bilo vozilo enoosno. Izbor različnih vrst lesa za posamezne dele in tehnični detajli izdelave govorijo, da je voz izdelal bakrenodobni kolar, ki se je dobro spoznal na svojo obrt. Najbližje primerjave za tak tip voza so znane iz neolitskih naselij v Švici in jugozahodni Nemčiji.

Kolo in os sta s pomočjo radiokarbonske metode datirana v drugo polovico 4. tisočletja pr. n. št., kar ju uvršča med najstarejše tovrstne najdbe, ne le v evropskem, temveč tudi svetovnem merilu.

Zanimivost

Jeseni 2008 je Pošta Slovenije v seriji Arheološke najdbe izdala blok z znamko za 0,92 evra, na katerem sta upodobljena kolo in rekonstrukcija voza s Starih gmajn (Bilten. Pošta Slovenije 73, 2008, 22–23).

Strokovne reference in viri

Avtor zapisa

Primož Pavlin (Inštitut za arheologijo, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Pavlin, P. 2010: Bakrenodobni voz z Ljubljanskega barja. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/82-bakrenodobni-voz-z-ljubljanskega-barja.

Komentarji

Df6da1f72f9ec868de7bfae2b387f940?s=32&r=pg&d=mm
07. avgust 2011, 10:21

Najdba tako starega lesenega kolesa z osjo je primerljiva z poletom človeka na luno, kajti kolo z osjo velja za prelomen izum za človeštvo,seveda po mnenju znanstvenikov z vsega sveta. Kako to, da tega ne učijo na šolah po Sloveniji? Na to najdbo smo lahko ponosni vsi Slovenci! Kolo je nesporen dokaz, da je slovenski človek inovativen že od nekdaj in se je ta inovativnost ,po genetski poti razsejala po svetu. Še sreča, kajti sedanji izumitelji v Sloveniji so moteči element in prezrti od propadajoče industrije , naj se vsaj drugje po svetu razvija ta gen inovativnosti. So že koliščarji vedeli, da je treba z znanjem v tujino.

Komentiraj