Uradna oznaka: Führer in die Grotten und Höhlen von Sanct Canzian bei Triest und Notizen über den lauf der Reka: mit heliographischen Ansichten und einem Situationsplan
Avtor: Friedrich Müller
Vodnik po Škocjanskih jamah in okolici

Opis

Friedrich Müller v vodniku podrobno opisuje Škocjanske jame, vključno z okolico. Anton Hanke, Josip Marinitsch ter Friedrich Müller so kot člani nemškega in avstrijskega planinskega društva v Trstu začeli Škocjanske jame raziskovati leta 1884. Sad njihovega večletnega raziskovanja je vodnik po Škocjanskih jamah, ki jih je Müller kot raziskovalec poznal do potankosti. Vodnik je obsežen in vse poln podatkov iz prve roke. Müller nam predstavi tako zgodovino raziskovanja Škocjanskih jam kot novejša raziskovanja, pri katerih je imel pomembno vlogo tudi sam. V zadnjem delu zasledimo opis starejše literature, ki se ukvarja z obravnavano tematiko, ter seznam rastlin, ki uspevajo na področju Škocjana nedaleč od Divače.

Predlog citata

Šavc, U. 2010: Vodnik po Škocjanskih jamah pri Trstu in zapisi o toku Reke: s heliografskimi prikazi in s situacijskim načrtom. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/242-vodnik-po-skocjanskih-jamah-pri-trstu-in-zapisi-o-toku-reke-s-heliografskimi-prikazi-in-s-situacijskim-nacrtom.