Lanthierijeva graščina

Uradna oznaka: Vipava – Lanthierijeva graščina
Visokobaročna graščina benečijskega tipa z grajskim vrtom v osi.

Opis

Visokobaročna graščina leži ob izviru reke Vipave, ob južnem robu starega dela istoimenskega naselja na Primorskem. Na mestu starega, majhnega in neuglednega gradu družine Wippach, po kateri je naselje dobilo ime, so grofje Lanthieri, njegovi posestniki od začetka 16. stoletja dalje, po sredini 17. stoletja postavili svojo novo, reprezentančnejšo rezidenco, ki so jo okoli leta 1760 temeljito preuredili in ji dodali grajski vrt. V arhitekturnem oziru tipično benečijsko graščino tvorijo stanovanjsko poslopje ter trije gospodarski in upravni trakti v ozadju, razporejeni okrog štirikotnega notranjega dvorišča, ki so z rokavom reke ločeni od stanovanjskega dela ter z njim povezani z malim mostom. Pročelje rezidenčnega poslopja je baročno členjeno s tremi rizaliti s trikotnimi čeli, stranska dva stopata v ospredje, sredinski rizalit pa je v osi poudarjen s portalom, balkonom in dekorativnim čelom. Stene pročelja so preprosto členjene s kolosalnimi pilastri in lizenami. Na to pročelje, v njegovi osi, se navezuje danes precej okrnjen park. Notranjščina je bila poslikana, vendar kasneje prebeljena in še ni bila deležna temeljite raziskave.. Vprašanje avtorstva še ni rešeno, morda je načrt za graščino predložil goriški arhitekt Michele Bon. V 20. stoletju so dvorec uporabljale avstro-ogrska, italijanska in jugoslovanska vojska, od leta 1991 pa je prazen. Doslejšnja prizadevanja za ponovno oživitev kompleksa so bila brezuspešna.

Strokovne reference in viri

• Sapač, I. 2008: Grajske stavbe v zahodni Sloveniji. Knj. 1, Zgornja Vipavska dolina. Ljubljana. [COBISS-ID 243057152]
  • Sapač, I. (ur.) 2007: Arhitektura 18. stoletja na Slovenskem: obdobje zrelega baroka. Ljubljana. [COBISS-ID 232275456]

Rebeka Vidrih (Oddelek za umetnostno zgodovino, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani)

Predlog citata

Vidrih, R. 2010: Lanthierijeva graščina. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://dedi.si/dediscina/75-lanthierijeva-grascina.